Ekonomi

6 başlıkta “2022 Kripto Değerlendirme Raporu”

  • 01

    Kilitli varlıklar 35 milyar dolara kadar düştü

    “2022 Kripto Değerlendirme Raporu” başlıklı rapora göre, merkezi olmayan dünyada kilitli varlık ölçüsünün değeri geçen yılın başında yaklaşık 170 milyar dolara ulaşırken, yıl sonunda 35 milyar dolara geriledi.

  • 02

    Merkezi olmayan finans kullanıcılarının sayısı 400-600 binlerin ortasında

    Önde gelen blok zincirlerinin çoğunun TVL’si (kilitli varlıkların toplam değeri) 2022’de önemli ölçüde düştü. 2022 yılında Solana yüzde 96, Avalanche yüzde 92 ve Ethereum yüzde 76 TVL kaybetti.

    Yıl içinde aktif merkeziyetsiz finans kullanıcı sayısı 600 bin ile 400 bin arasında kaldı.

  • 03

    güven sarsıldı

    Merkezi (CeFi) ve Yarı Merkezi (CeDeFi) platformların iflası ve FTX-Alameda’nın çöküşüyle, merkezi borsalara olan güven açıkça sarsıldı. Merkezi kurumlar, proof-of-reserve gibi on-chain verilerle kullanıcılara inanç vermeye çalışsa da, istenilen inancın verilemediği bir senaryo yaşandı. Ethereum zincirindeki merkezi borsaların rezerv adreslerinden ETH (Ether) çıkışlarına bakıldığında yıl boyunca net çıkışların gerçekleştiği görüldü.

  • 04

    Oyun branşının blockchain’e olan ilgisi arttı

    Geçtiğimiz yıl blockchain kullanım alanlarının ortasında en cazip kullanım alanlarından biri de oyun sektörüydü. Özellikle blockchain sektöründe Steam, Epic Games, Activision gibi büyük oyun platformlarının oyun geliştiricilerden talep ettiği listeleme fiyatlarının artması ve piyasadaki yüksek komisyon fiyatları nedeniyle bu alana olan ilgi artarak devam etti. oyun içi alanlar kullanıcı tarafında çalışır.

    Oyun alanına yapılan toplam yatırım ölçüsü 2021’de 3,6 milyar dolar iken, 2022’de sakin piyasaya ve birçok aksamaya rağmen bu önlem neredeyse iki katına çıkarak 6,7 milyar dolara ulaştı.

    Yatırım alan oyun projelerinin sadece yüzde 37’si oyunlarını canlı yayına alırken, kalan yüzde 63’ü ise halen yatırım veya geliştirme aşamasında.

  • 05

    amortismana tabi tutulan NFT’ler

    2021’de ortaya çıkan NFT trendi, 2022’nin başında hem kripto yatırımcılarının hem de kurumsal markaların ilgisini çekmeye devam etti. Sanat ve meme kültürüyle daha sosyal bir kripto yatırım aracı sunan NFT’ler, yeni insanları çekmede kilit rol oynadı. Alana. Yılın ikinci yarısının prestijiyle birlikte tüm kripto ekosisteminde olduğu gibi NFT’lerde de fiyat kaybı yaşandı ve bu durum bireylerde ilgi kaybına neden oldu.

    Kurumsal yatırımcıların NFT ekosistemine olan ilgisi 2022 yılı boyunca artarak devam etti. Nike, Starbucks ve Reddit gibi diğer markalar bu alana yönelirken Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları NFT entegrasyonlarına hız verdi.

    NFT dünyasının büyümesiyle birlikte farklı blok zincirlerinde (özellikle Ethereum ve Solana) hizmet veren farklı NFT Pazaryerleri piyasadan pay almıştır. Opensea ve Magic Eden, Ethereum ve Solana pazar yerlerine hakimken 2022’de farklı rakipler ortaya çıktı. Lookrare, Blur, Uniswap Genie gibi pazaryerleri Ethereum ağında faaliyete geçti ve farklı teşvik mekanizmalarıyla Opensea’den pay kapmaya çalıştılar. Özellikle, Lookrare ve Blur pazar paylarını artırmayı başardılar.

  • 06

    Ekosistem, Katman-1 ve Katman-2 zincirlerinde büyüdü

    NFT dünyası, ağırlıklı olarak Ethereum ve Solana ağlarında büyümeye başlasa da ekosistem, farklı Katman-1 ve Katman-2 zincirlerinde de büyüdü. 2022 yılı bu projeler için bir önceki yılın Layer-1 çılgınlığına göre daha sakin bir yıl olsa da teknik gelişmeler açısından önemli kilometre taşlarına imza attı. Yılın kaybedenleri arasında UST’nin çökmesiyle tüm ekosistemi çöken Terra ve FTX krizinden etkilenen Solana vardı. Pazar trendinden doğrudan etkilenen Layer-1 ekosistemlerinde kullanıcı sayıları, günlük süreçler ve devreye alınan sözleşme sayısı açısından düşüş eğilimi yaşandı. TVL (toplam kilitli varlıklar) açısından, Ethereum, Avalanche, BSC, Tron, Polygon ve Fantom ağlarındaki toplam TVL 130 milyar dolardan 41 milyar dolara düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu