Afetlere dayanıklı şehirler için ‘çevre politikası’ şart!
İSTANBUL (İGFA) – Alanında uzman akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan 41 konuşmacı, 500’den fazla katılımcı ve toplamda 100’e yakın kurum ve kuruluşa ev sahipliği yapan Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’23, ‘kentsel ve mekansal dayanıklılık’ kavramına odaklandı. . Zirvede karbondan arındırma, dönüşümün finansman kaynakları, binaların ve İstanbul’un geleceği gibi çok önemli konular da ele alındı.
Tepede; Açılış konuşmalarını Dünya Yeşil Bina Kurulu (WGBC) CEO’su Cristina Gamboa, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Grundfos Müdürü Murat Buyruk, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli yaptı. ‘Afete Dayanıklı Şehirler’ tepesinin açılış panelinde ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Prof. Dr. Sinan Mert Şener ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün hazır bulundu.
Kahramanmaraş depremlerinin bize ‘kentsel dayanıklılık’ kavramının değerini hatırlattığını belirten ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, bu kavramın sadece depreme dayanıklı şehirler için değil aynı zamanda yeni koşullara uyum sağlayabilen şehirler için de geçerli olduğunu kaydetti. ekonomik, ekolojik ve sosyolojik olarak sürdürülebilirdir.
İklim değişikliği, doğal afetler ve sosyo-ekonomik şoklar gibi risklerin yönetilmesinde kentsel dayanıklılığın etkin olduğunu belirten Kılıç, yeşil binaların bunun çok önemli bir modülü olduğunu hatırlattı.
‘BÜTÜNCÜL PLANLAMA ANLAYIŞI ÖNEMLİ’
İstanbul’un depreme dayanıklı hale gelmesi için kısa sürede kat etmesi gereken çok yol olduğunu kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, panelde güncel çalışmalarını anlattı. Akgün, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak hızlı taramadan kira yardımına, sosyal konut üretiminden toplantı alanlarının iyileştirilmesine kadar birçok alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuya bütünsel bir planlama yaklaşımıyla yaklaşmak gerekiyor. “Öncelikli planlamayla imar planı ve mülkiyet sorunu yaşayan bölgelerde çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz” dedi.
‘AFETLERE DAYANIKLI ŞEHİRLER YARATMAK İÇİN GEREKLİ 5 ADIMI DİKKATE ALIN’
Prof. Dr. Sinan Mert Şener, açılış panelindeki sunumunda afetlere dayanıklı şehirler yaratmak için gereken 5 aşamayı anlattı.
Bu alanda öncelikli adımın toplumu bilgilendirmek olduğunu, kamu, sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Şener, 5 aşamayı şöyle anlattı: ‘Kamuoyunun bilinçlendirilmesi’, ‘Kamuoyunun vurgulanması’ planlama, finansman yaratma ve teşvik edici özellikler’, ‘Sivil’ toplum kuruluşlarının bireyler ve halkla birlikte projeler geliştirmesi’, ‘akademik kurumların eğitim desteği sağlayarak afete hazırlık konusundaki sorumluluklarını yaymaları’ ve ‘planlı yerleşke ve bölgeler geliştirme’ konularına odaklanıyor.
Planlı yerleşkeler ve bölgeler oluşturmak; Risk yönetimi, düzenlemeler ve teşviklerle acil kaçış yollarının hızlı bir şekilde güçlendirilmesi ve planlanmasına ihtiyaç olduğunu belirten Şener, bu alanda atılacak diğer adımların arasında dönüşümün teşvik edilmesi, az katlı yapılaşma, yeşil ve sulak alan planlamasının yer aldığını söyledi. yapı malzemesi kontrolü ve kentsel ölçekte hızlı prefabrik konut üretimi. Kendisinin de bu işin içinde olduğunu kaydetti.
terme-haber.com.tr