Sanat tarihinin öncülerinin resimlerine baktığımızda şüphesiz hepimizin içinde bir hayranlık ve merak duygusu vardır. ‘Bunu nasıl yaptı? Ne düşündü? Bunu gerçekten bir insan mı yaptı?’ ecek üzere. Elimizden geldiğince sorularınıza cevap bulabilmek için 10 eserin arkasındaki hikayeleri araştırdık ve sizler için derledik. Umarız beğenirsiniz, iyi okumalar! 🙂
Kaynak: https://twistedsifter.com/2023/04/5-f…
15. Clara Peeters – “Peynir, Badem ve Simit ile Natürmort(1615)”
Peeters, cansız nesneleri, özellikle yiyecekleri resmederek natürmort konusunda uzmandır ve bu çalışma onun en bilinen eserlerinden biridir. İlk başta basit bir sahne gibi görünebilir ama resmin ortasındaki sürahinin kapağına yakından bakarsanız Peeters’ın yüzünün bir yansımasını çizdiğini görebilirsiniz.
14. Michaelangelo – “Sistine Şapeli Mahzenindeki Freskler (1508-1512)”
Vatikan’ı ziyaret etme ve Sistine Şapeli’nin mahzenine hayretle bakma şansınız olduysa, Michelangelo’nun orada yaptığı tabloları incelemenin ne kadar heyecan verici ve uzun olduğunu bilirsiniz. Peki bu işin sırrı ne? İnceleyelim:
Cumaean Sibyl’in arkasında, meleklerden biri baş parmağını orta ve işaret parmaklarının ortasına sokar. Bu hareket eski Romalılar tarafından müstehcen olarak görülüyordu ve birine orta parmağı göstermekle eşdeğerdi. Michelangelo’nun odanın zemininden insanların bu detayı göremeyeceğini bildiği ve sanatçının bu hareketi işine gizlice sokmasının sebebinin komik olduğunu düşünmesi olabileceği gerçeğine dayanmaktadır.
13. Sandro Botticelli- İlkbahar (1470’lerin sonu, 1480’lerin başı)
‘Bahar’, Rönesans Floransa’sında yapılan ilk büyük ölçekli resim olarak kabul ediliyor ve Botticelli’nin bu eserde 500’den fazla bitkiye yer verdiği söyleniyor. Bu bitkiler 200’den fazla farklı ilaç olarak sınıflandırılabilir ve bazı insanlar tüm bu çeşitlerin 15. yüzyıl Floransa’sının baharında yetiştirildiğini düşünür.
12. Leonardo Da Vinci- Mona Lisa(1503)
Akademisyenler, Leonardo da Vinci’nin muhtemelen tüm zamanların en ünlü tablosu olan ‘Mona Lisa’da ezoterik anlamlar olup olmadığı konusunda bölünmüş durumdalar. Ancak İtalya Ulusal Kültürel Miras Komitesi lideri Silvano Vinceti, tabloda şifreli mesajlar olduğuna inanıyor.
Vinceti, ‘Mona Lisa’nın yüksek çözünürlüklü görüntülerini inceledi ve hanımefendinin gözlerinde harflerin ve sayıların olduğunu ve bunların ortasında ‘LV’ harfinin olduğunu iddia ediyor. resme doğru.
11. Vincent Van Gogh – Gece Kafe Terası(1888)
Jared Baxter adlı bir Van Gogh uzmanına göre arka planda duran ve 12 kişinin çevrelediği ortadaki figür İsa’yı, soldaki karanlığa doğru kayan figür ise Yahuda’yı temsil ediyor. Ayrıca fotoğrafın her yerinde gizlenmiş birkaç haç vardır, biri İsa karakterinin başının üzerindedir.
10. Artemisia Gentileschi- Holofernes’i Öldüren Yudit(1610)
Tarihsel olarak kadın sanatçıların büyük başarılara imza atması kolay olmadı ancak Barok dönemin ressamlarından Artemisia Gentileschi bunu başardı ve bu süreçte ona engel olmaya çalışan herkesle mücadele etti. Şimdi 18 yaşında cinsel saldırıya uğrayan Gentileschi, saldırganın serbest bırakıldığı halka açık bir duruşmada saldırganla öfkeyle yüzleşti.
Daha sonra öfkesini işine, özellikle de Eski Ahit kahramanı Judith’i sarhoş bir Babil generalinin kafasını keserken tasvir eden ‘Judith Holofernes’i Öldürüyor’ adlı tablosuna kanalize etti.
9. Frida Kahlo – İki Frida(1939)
Meksikalı sanatçı Frida Kahlo son yıllarda adeta bir kült haline gelse de yaşamı boyunca eşi ve sanatçı arkadaşı Diego Rivera’nın yanında hep geri planda kaldı. Kahlo’nun çalışmaları çok kişisel bir ikonografiyle bezenmiş, fiziksel ve duygusal ıstıraplarla dolu bir hayata gönderme yapıyor.
“İki Frida”, sanatçıyı Rivera’dan acılı ayrılığının öncesi ve sonrası; solda kalbi çıkarılmış ve sağda Rivera ile mutlu zamanlarında tercih ettiği geleneksel Meksika kostümü giymiş bir gelin olarak.
8. Pablo Picasso – Avignon’un Kadınları(1907)
Kübizm’in önde gelen isimlerinden biri olan Pablo Picasso, bir grup İspanyol fahişeyi resmetmiş ve cüretkar grup portresi hem meslektaşlarından hem de eleştirmenlerden tepkiyle karşılanmıştır. Düz, geometrik düzlemlerin bir başkaldırısı olan Picasso, hem Afrika sanatından hem de eski İberya sanatından ilham aldı ve dünyanın ve bölgelerinin sosyal sıkıntılarını tasvir etmeye çalıştı. Bu fotoğraf aslında o kadınları bu hayata iten sisteme bir eleştiridir.
7. Salvador Dali – Hafızanın Azmi (1931)
Sürrealist ressamların önde gelen sanatçılarından biri olan Salvador Kolu, bir çöl manzarası üzerine serpiştirilmiş sönük saatlerden oluşan bu büyüleyici manzara ile gerçekliği alt üst ediyor ve rüya gibi bir durum çağrıştırıyor. Bazıları sanatsal süreçlerinde ‘paranoyak-eleştirel yöntemi’ kullanmış ve kendi kendilerine kuruntulu bir durum oluşturmuştur.
6. Caravaggio- Hasta Bacchus(1593)
Caravaggio’nun tuvalindeki şarap tanrısının kendine özgü yeşilimsi bir tonu var, bu da onun fermente üzümlerden biraz fazla içtiğini düşündürüyor. Roma tanrısının muhtemelen bir otoportre olan bu alışılmadık temsili, Carravaggio’nun bilinmeyen bir hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılmasından kaynaklanmış olabilir.
5. Edgar Degas – “Dansçı Kazanma Puanı” (1878-80)
Degas’ın 10 milyon dolarlık tablosu ‘Dancer Making Points’, münzevi bakır mirasçı Huguette Clark’ın Fifth Avenue evinden kayboldu ve kısa süre sonra açıklanamaz bir şekilde New York’taki David Findlay Gallery’de göründü.
Mahremiyetiyle ünlü Clark, tablonun kayıp olduğunu fark etti ancak yetkililere bildirmeyi reddetti. H&R Block’tan Herbert Bloch’un tabloyu satın aldığı ortaya çıkınca Clark ile anlaşma sağlandı ve tablo Kansas’taki Nelson-Atkins Sanat Müzesi’ne bağışlandı.
4. René Magritte- İnsanoğlu (1946)
Belçikalı ressam René Magritte’nin çalışmaları genellikle kafa karıştırıcıdır ve sanatçının yüzünü dev bir elmanın arkasına sakladığı otoportresi ‘Son of Man’ de onun karmaşık sanatının bir eseridir. Elma, sanatçının en sevdiği motiflerden biriydi, ancak anlamı belirsiz.
Magritte tarafından seçilen başlık belki daha aydınlatıcıdır ve burada İsa Mesih’e atıfta bulunur. Bazı eleştirmenler bu çalışmayı İsa’nın başkalaşımının sürrealist bir yorumu olarak nitelendirdiler.
3. Eugéne Delacroix- Halka Yol Gösteren Özgürlük (1830)
Delacroix’in “Halka Önderlik Eden Özgürlük” şarkısı, çoğumuza Coldplay’in 2008 tarihli “Viva la Vida” albümünün kapağından tanıdık gelse de, bu coşkulu tuval aslında 1830 Temmuz Devrimi’ni kutlamak için tasarlanmıştı. üç renkli bayrak, Fransız Cumhuriyeti’nin kadın kişiliği olan Marianne’in bilinen en eski tasviri olarak kabul ediliyor.
2. Leonardo Da Vinci – Kurtarıcı Dünya(1500)
Yine bir Da Vinci tablosu ile karşınızdayız. Yıllarca onun atölyesinin bir eseri, hatta Rönesans ustasının kayıp bir eserinin bir kopyası olduğuna inanılan ‘Salvator Mundi’, akademisyenlerin fotoğrafın da Vinci’ye ait olduğu konusunda hemfikir olmasının ardından Kasım 2017’de müzayedede 450,3 milyon dolara satıldı.
Louvre Abu Dhabi’ye gönderilmesi gereken tablo, Christie’s müzayedesinin hemen ardından halkın gözünden kayboldu. Tablonun bir Suudi prens (muhtemelen Muhammed bin Salman Al Saud) tarafından satın alındığı, bir İsviçre banka kasasında kilitli tutulduğu veya açık denizlerde lüks bir yatta sergilendiği düşünülüyor.
1. Marcus Harvey- Myra(1995)
Marcus Harvey’in İngiltere’nin en nefret edilen kadını, 60’ların çocuk katili Myra Hindley’i resmettiği ünlü tablosu, 1997’de Londra Kraliyet Sanat Akademisi’ndeki Sensation sergisinde ilk kez sergilendiğinde şiddetli tartışmalarla karşılandı. Akademi’nin dört üyesi protesto için istifa etti ve fotoğraf defalarca tahrip edildi.